Bayer tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen 'Hedefe Yönelik Onkolojide Hasta İnovasyonu Ödülleri'ne başvurular başladı. Son iki yılda, inovasyonu teşvik etme ve hedefe yönelik onkoloji tanı ve tedavilerine erişimi kolaylaştırma, tedavi ve bakımı yönlendirme ve sonuçları iyileştirmeye yönelik tasarlanan projeler için 50'den fazla başvuru yapıldı. Şirketin küresel düzeyde kanser araştırmalarına katkı sağlamak amacıyla yürüttüğü ödül programı, hedefe yönelik onkoloji tedavisini iyileştirmeye ve dünyanın dört bir yanındaki kanser hastası çocukların karşılaştığı eşitsizlikle mücadeleye yönelik inovasyon ve iş birliklerini teşvik etmeye odaklanıyor.
2023 programında her biri 50 bin dolar değerinde iki hibe ödülü verilecek. Bu yılki hibeler, kâr amacı gütmeyen hasta kuruluşları ve kâr amacı gütmeyen sağlık kuruluşları olmak üzere iki kategoride sunulacak. Dünyanın dört bir yanından uygun kuruluşlar 16 Haziran 2023 tarihine kadar başvuru yapabilecek. Hibe şeklinde verilecek ödüller, genomik değişiklik olasılığının daha yüksek olduğu ve hastaların önemli karşılanmamış tıbbi ihtiyaçlarla karşı karşıya kaldığı pediatrik kanserlerde, bazen genomik test olarak adlandırılan biyobelirteç testine erişimi iyileştirmeye odaklanan inovatif programları destekleyecek.
Bunun yanı sıra iş birlikleri ile hayata geçirilen programların teşvik edilmesine ek olarak mevcut programların genişletilmesi için de destek sunulacak. Başvurular, Bayer’den bağımsız, klinik ve hasta gruplarından deneyimli temsilcilerin yer aldığı bir değerlendirme paneli tarafından değerlendirilecek.
Hedefe yönelik onkoloji alanında tedavi seçeneklerinin ve hasta programlarının geliştirilmesi noktasında önemli rol oynayan Bayer, global kanser topluluğuna destek olmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Biyobelirteç kanser testi, kanser hücrelerinin içerisinde tümörün nasıl davrandığını ve neden büyüdüğünü belirleyen özel genomik bozuklukları veya değişiklikleri tespit etmek için kullanılıyor. Bu bilgi doktorların belirlenen spesifik bozukluğa göre onaylanmış veya klinik deneme sürecinde olan tedaviler önermesine yardımcı oluyor.
Genomik değişiklik türleri arasında KRAS, BRAF, EGFR gibi mutasyonlar, ROS1, NTRK, FGFR ve RET gibi gen füzyonları ve daha fazlası yer alabilir.
Ödüller hakkında daha fazla bilgi almak ve başvuru yapmak için www.precisiononcologyawards.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Referans
1. Dünya Sağlık Örgütü: Çocukluk çağı kanseri. 2021. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer-in-children. Erişim tarihi: Mart 2023